14 Tradicionalnih specijaliteta koje služi naš restoran

Dobrodošli u Miris Jablana.
Provešćemo vas kroz naša tradicionalna jela koja gosti najviše vole i o kojima se najduže priča.
Svaki tanjir stiže iz kuhinje sa punim ukusom, pažljivo biranim sastojcima i merom koja poštuje nasleđe, ali traži i savršenu teksturu na svakom zalogaju.
Teletina ispod sača
Meso ostaje nežno i sočno jer peče na tihoj temperaturi i upija mirise povrća koje lagano karamelizuje. Svaki zalogaj klizi kroz topli sos koji nastaje prirodno iz soka mesa i povrća.
Hleb pokupi poslednju kap i ostavi dojam kućnog ručka u najboljem smislu.
Glavni sastojci: teletina, krompir, luk, šargarepa, beli luk, ruzmarin, začini
Alkoholno: crno suvo vino, srednje telo
Bezalkoholno: negazirana mineralna voda ili domaća limunada
Juneći gulaš
Duga karamelizacija luka daje duboku slast, a sporo krčkanje pretvara meso u meke kocke koje se odvajaju pod kašikom.
Sos postaje gust i svilen, pa obavija svaki komad kao fina glazura. Ukus ostaje topao i postojan i nakon poslednjeg zalogaja.
Glavni sastojci: junetina, crni luk, beli luk, aleva paprika, paradajz, lovor, začini
Alkoholno: crno suvo vino, punije telo
Bezalkoholno: gazirana mineralna voda
Leskovački uštipci
Tanko hrskava korica na ovom tradicionalnom jelu otkrije sočnu sredinu koja miriše na dim i topljen sir. Svaki griz donese punu mesnu aromu i blagu pikantnost koja budi apetit.
Porcija nestaje brže nego što stignete da je prebrojite.
Glavni sastojci: mleveno meso, slanina, kačkavalj, beli luk, začini
Alkoholno: crno polusuvo vino ili svetlo pivo
Bezalkoholno: paradajz sok
Komplet lepinja
Mekana, topla lepinja primi kremasti kajmak i nežno pečeno jaje, pa se sve poveže prelivom od pečenja koji donosi pravu snagu ukusa.
Svaki zalogaj ostavi trag masnoće i topline koji traži još jedan griz.
Na tanjiru ne ostane ništa osim dobrog raspoloženja.
Glavni sastojci: lepinja, stari kajmak, jaje, pretop od pečenja, so
Alkoholno: roze suvo vino, rashlađeno
Bezalkoholno: jogurt ili kiselo mleko
Sarma
List kiselog kupusa pruži prijatan balans i umiri jačinu mesa, dok pirinač zaokruži punjenje da ostane sočno.
Sporo krčkanje spoji sve slojeve u jedan skladan ukus koji podseća na praznike i duga porodična okupljanja. Sos bude blag, ali izražajan taman koliko treba.
Glavni sastojci: kiseli kupus, mešano mleveno meso, pirinač, crni luk, slanina, začini
Alkoholno: belo suvo vino, izraženija kiselina
Bezalkoholno: gazirana mineralna voda sa kriškom limuna
Ribić u kajmaku
Meso ostane meko i elastično, a topli kajmak ga obavije kremastim slojem koji daje punu mlečnu notu. Miris je diskretan, ali dubok, pa se svaka kriška topi i oslobađa sokove.
Završni ukus ostaje uredan i čist, bez težine.
Glavni sastojci: juneći ribić, kajmak, blagi bujon, so, biber
Alkoholno: belo suvo vino, punije telo
Bezalkoholno: kefir ili blagi ajran
Karađorđeva šnicla
Zlatna, sitna prezla zadrži sokove i zapucketa pod nožem, a sredina otkrije bogat kajmak koji podigne svaki zalogaj.
Meso ostane mekano i lako se seče, pa tanjir izgleda uredno i primamljivo do samog kraja.
Klasičan ukus koji ne izlazi iz mode.
Glavni sastojci: svinjski ili teleći file, kajmak, brašno, jaja, prezle, začini
Alkoholno: crno suvo vino, elegantnije telo
Bezalkoholno: soda voda sa limunom
Kačamak
Glatka, gusta tekstura greje i umiruje, pa sir i kajmak samo pojačaju tu mekoću i daju puninu. Svaki zalogaj deluje jednostavno, ali ostavlja osećaj zaokruženog obroka.
Najbolje se slaže sa toplom zdelom i mirisom doma.
Glavni sastojci: kukuruzno brašno, voda, so, puter, sir, kajmak
Alkoholno: belo polusuvo vino ili svetlo pivo
Bezalkoholno: topli čaj od nane
Teleća čorba
Bistar temeljac nosi fine mirise korenastog povrća i nežne kockice mesa, pa blaga kiselina podigne aromu i osveži nepce. Kašika klizi bez napora i ostavlja osećaj lakoće pre glavnog jela.
Telo se vrati u ravnotežu i traži nastavak.
Glavni sastojci: teletina, šargarepa, paškanat, celer, začini, limun, jaje ili pavlaka
Alkoholno: belo suvo vino, svežeg profila;
Bezalkoholno: negazirana voda sa par kapi limuna
Njeguški stek
Pršuta donese finu slanost i diskretan dim, a sir otopi sredinu i omekša svaki rez. Meso ostane sočno, sa jasnom linijom ukusa koja traje.
Tanjir mami i pogled i apetit do poslednjeg komada.
Glavni sastojci: teleći odrezak, njeguška pršuta, mladi sir, aromatično bilje, začini
Alkoholno: crno suvo vino, odležalo
Bezalkoholno: hladan čaj od šipka bez šećera
Leskovačka mućkalica
Pečene paprike uvedu slatkastu dubinu i miris roštilja, dok sočno meso da snagu i punoću. Sos ostane gust i blago ljut, pa hleb postane obavezna pratnja.
Ukus se razvija u talasima i ne stišava se ni kada tanjir ostane prazan.
Glavni sastojci: svinjsko meso sa žara, pečene paprike, crni luk, paradajz, slanina, tucana paprika
Alkoholno: crno suvo vino, voćnog karaktera
Bezalkoholno: gazirana limunada
Dimljena butkica sa podvarkom
Kupus se polako karamelizuje i dobije finu zlatnu nijansu, a butkica pusti miris dima i sočne sokove. Zalogaj ostane pun, ali uredno izbalansiran da ne zamori nepce.
Prava zimska uteha koja drži toplinu dugo posle obroka.
Glavni sastojci: dimljena butkica, kiseli kupus, crni luk, mast, začini, lovor
Alkoholno: crno suvo vino sa svežom kiselošću
Bezalkoholno: bezalkoholno tamno pivo
Krempita
Visoke, uredne kocke kriju fil koji ostane svilen i čvrst u isto vreme, sa jasnom vanilom koju odmah prepoznajete. Gornji list doda blagu krckavost i napravi lep kontrast.
Slatkoća ostane uravnotežena i čista, baš kao što su pravile naše bake.
Glavni sastojci: lisnato testo, mleko, žumanca, šećer, vanila, gustin, puter
Alkoholno: desertno slatko vino
Bezalkoholno: espreso ili makijato
Urmašice
Prhko testo primi topli sirup i zadrži sočnost do središta, pa svaka porcija izgleda sjajno i mirisno. Limun u sirupu donese svežinu i skine težinu slatkoće.
Posle prve porcije ruka već traži drugu.
Glavni sastojci: puter, jaje, šećer, brašno, vanila, sirup od vode, šećera i limuna
Alkoholno: slatko muskatno vino
Bezalkoholno: crni čaj sa limunom