14 Tradicionalnih specijaliteta koje služi naš restoran

14 Tradicionalnih specijaliteta koje služi naš restoran

oktobar 17, 2025 Uncategorized 0

Dobrodošli u Miris Jablana.

Provešćemo vas kroz naša tradicionalna jela koja gosti najviše vole i o kojima se najduže priča.

Svaki tanjir stiže iz kuhinje sa punim ukusom, pažljivo biranim sastojcima i merom koja poštuje nasleđe, ali traži i savršenu teksturu na svakom zalogaju.

Teletina ispod sača

Meso ostaje nežno i sočno jer peče na tihoj temperaturi i upija mirise povrća koje lagano karamelizuje. Svaki zalogaj klizi kroz topli sos koji nastaje prirodno iz soka mesa i povrća.

Hleb pokupi poslednju kap i ostavi dojam kućnog ručka u najboljem smislu.

Glavni sastojci: teletina, krompir, luk, šargarepa, beli luk, ruzmarin, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino, srednje telo
Bezalkoholno: negazirana mineralna voda ili domaća limunada

Juneći gulaš

Duga karamelizacija luka daje duboku slast, a sporo krčkanje pretvara meso u meke kocke koje se odvajaju pod kašikom.

Sos postaje gust i svilen, pa obavija svaki komad kao fina glazura. Ukus ostaje topao i postojan i nakon poslednjeg zalogaja.

Glavni sastojci: junetina, crni luk, beli luk, aleva paprika, paradajz, lovor, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino, punije telo
Bezalkoholno: gazirana mineralna voda

Leskovački uštipci

Tanko hrskava korica na ovom tradicionalnom jelu otkrije sočnu sredinu koja miriše na dim i topljen sir. Svaki griz donese punu mesnu aromu i blagu pikantnost koja budi apetit.

Porcija nestaje brže nego što stignete da je prebrojite.

Glavni sastojci: mleveno meso, slanina, kačkavalj, beli luk, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: crno polusuvo vino ili svetlo pivo
Bezalkoholno: paradajz sok

Komplet lepinja

Mekana, topla lepinja primi kremasti kajmak i nežno pečeno jaje, pa se sve poveže prelivom od pečenja koji donosi pravu snagu ukusa.

Svaki zalogaj ostavi trag masnoće i topline koji traži još jedan griz.

Na tanjiru ne ostane ništa osim dobrog raspoloženja.

Glavni sastojci: lepinja, stari kajmak, jaje, pretop od pečenja, so

Preporuka pića:
Alkoholno: roze suvo vino, rashlađeno
Bezalkoholno: jogurt ili kiselo mleko

Sarma

List kiselog kupusa pruži prijatan balans i umiri jačinu mesa, dok pirinač zaokruži punjenje da ostane sočno.

Sporo krčkanje spoji sve slojeve u jedan skladan ukus koji podseća na praznike i duga porodična okupljanja. Sos bude blag, ali izražajan taman koliko treba.

Glavni sastojci: kiseli kupus, mešano mleveno meso, pirinač, crni luk, slanina, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: belo suvo vino, izraženija kiselina
Bezalkoholno: gazirana mineralna voda sa kriškom limuna

Ribić u kajmaku

Meso ostane meko i elastično, a topli kajmak ga obavije kremastim slojem koji daje punu mlečnu notu. Miris je diskretan, ali dubok, pa se svaka kriška topi i oslobađa sokove.

Završni ukus ostaje uredan i čist, bez težine.

Glavni sastojci: juneći ribić, kajmak, blagi bujon, so, biber

Preporuka pića:
Alkoholno: belo suvo vino, punije telo
Bezalkoholno: kefir ili blagi ajran

Karađorđeva šnicla

Zlatna, sitna prezla zadrži sokove i zapucketa pod nožem, a sredina otkrije bogat kajmak koji podigne svaki zalogaj.

Meso ostane mekano i lako se seče, pa tanjir izgleda uredno i primamljivo do samog kraja.

Klasičan ukus koji ne izlazi iz mode.

Glavni sastojci: svinjski ili teleći file, kajmak, brašno, jaja, prezle, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino, elegantnije telo
Bezalkoholno: soda voda sa limunom

Kačamak

Glatka, gusta tekstura greje i umiruje, pa sir i kajmak samo pojačaju tu mekoću i daju puninu. Svaki zalogaj deluje jednostavno, ali ostavlja osećaj zaokruženog obroka.

Najbolje se slaže sa toplom zdelom i mirisom doma.

Glavni sastojci: kukuruzno brašno, voda, so, puter, sir, kajmak

Preporuka pića:
Alkoholno: belo polusuvo vino ili svetlo pivo
Bezalkoholno: topli čaj od nane

Teleća čorba

Bistar temeljac nosi fine mirise korenastog povrća i nežne kockice mesa, pa blaga kiselina podigne aromu i osveži nepce. Kašika klizi bez napora i ostavlja osećaj lakoće pre glavnog jela.

Telo se vrati u ravnotežu i traži nastavak.

Glavni sastojci: teletina, šargarepa, paškanat, celer, začini, limun, jaje ili pavlaka

Preporuka pića:
Alkoholno: belo suvo vino, svežeg profila;
Bezalkoholno: negazirana voda sa par kapi limuna

Njeguški stek

Pršuta donese finu slanost i diskretan dim, a sir otopi sredinu i omekša svaki rez. Meso ostane sočno, sa jasnom linijom ukusa koja traje.

Tanjir mami i pogled i apetit do poslednjeg komada.

Glavni sastojci: teleći odrezak, njeguška pršuta, mladi sir, aromatično bilje, začini

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino, odležalo
Bezalkoholno: hladan čaj od šipka bez šećera

Leskovačka mućkalica

Pečene paprike uvedu slatkastu dubinu i miris roštilja, dok sočno meso da snagu i punoću. Sos ostane gust i blago ljut, pa hleb postane obavezna pratnja.

Ukus se razvija u talasima i ne stišava se ni kada tanjir ostane prazan.

Glavni sastojci: svinjsko meso sa žara, pečene paprike, crni luk, paradajz, slanina, tucana paprika

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino, voćnog karaktera
Bezalkoholno: gazirana limunada

Dimljena butkica sa podvarkom

Kupus se polako karamelizuje i dobije finu zlatnu nijansu, a butkica pusti miris dima i sočne sokove. Zalogaj ostane pun, ali uredno izbalansiran da ne zamori nepce.

Prava zimska uteha koja drži toplinu dugo posle obroka.

Glavni sastojci: dimljena butkica, kiseli kupus, crni luk, mast, začini, lovor

Preporuka pića:
Alkoholno: crno suvo vino sa svežom kiselošću
Bezalkoholno: bezalkoholno tamno pivo

Krempita

Visoke, uredne kocke kriju fil koji ostane svilen i čvrst u isto vreme, sa jasnom vanilom koju odmah prepoznajete. Gornji list doda blagu krckavost i napravi lep kontrast.

Slatkoća ostane uravnotežena i čista, baš kao što su pravile naše bake.

Glavni sastojci: lisnato testo, mleko, žumanca, šećer, vanila, gustin, puter

Preporuka pića:
Alkoholno: desertno slatko vino
Bezalkoholno: espreso ili makijato

Urmašice

Prhko testo primi topli sirup i zadrži sočnost do središta, pa svaka porcija izgleda sjajno i mirisno. Limun u sirupu donese svežinu i skine težinu slatkoće.

Posle prve porcije ruka već traži drugu.

Glavni sastojci: puter, jaje, šećer, brašno, vanila, sirup od vode, šećera i limuna

Preporuka pića:
Alkoholno: slatko muskatno vino
Bezalkoholno: crni čaj sa limunom

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *